Над половината българи притеснени от глобална война   Всеки трети

...
Над половината българи притеснени от глобална война   Всеки трети
Коментари Харесай

Почти 100% от българите искат държавата да се бори с твърда ръка с корупцията


Над половината българи обезпокоени от световна война

 

Всеки трети счита, че в околните години някой ще употребява нуклеарно оръжие

 

 

Мнозинство от 53% счита, че сега има действителна заплаха от световен боен спор. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо към 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък считат, че е по-скоро евентуално (28%) или е доста евентуално (6%) в идните няколко години някоя от световните нуклеарни сили фактически да употребява нуклеарно оръжие. Все отново, болшинството не чака нуклеарен спор – общо 63% споделят, че това е малко евентуално (44%) или и е изключено (19%), а останалите се двоумят. На този все по-тревожен външен декор българите очевидно харесват уравновесената външна политика. В същото време обаче желаят и надалеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това демонстрира втората част от резултатите от експресен сондаж по настоящите в последните седмици тематики, извършен на 3 и 4 април от „ Галъп интернешънъл “. Допитването е извършено измежду 801 пълнолетни българи по телефона с прилагане на панелна методика, която обезпечава задоволителна представителност на данните. Максималното общоприетоо отклоняване е ± 3.5 при 50% дялове.

62% намират, че Борисов се оправя добре с външнополитически действия като председателството на Съвета на Европейски Съюз и дипломацията. 30% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Явно обществото ни утвърждава по-скоро уравновесените външни дейности, които са присъщи за Борисов. Доказателство за това е и отношението къв договарянията с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 62% одобряват, че с него е належащо да се договаря, а 33% считат, че договарянията с него са непотребни. 

В същото време обаче обществото ни очевидно продължава да чака надалеч по-ефективни и твърди дейности против проблемите в страната и изключително по отношение на корупцията. Така да вземем за пример скорошните акции на прокуратурата в лечебни заведения срещат на практика единомислещо утвърждение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов против рекламата на хазарт, да вземем за пример, също срещат солидна поддръжка – 71% и така нататък

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР